رحیم نریمانی، مدیرکل اسناد و انتشارات بنیاد شهید و امور ایثارگران

فرمان تأسیس بنیاد شهید انقلاب اسلامی در ۲۲ اسفند ماه سال ۱۳۵۸ توسط بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی نهاد انقلابی، شجره طیبه و حسنه جاریه‌ای را در نظام حکمرانی اسلامی بنیان‌گذاری کرد که با همه نهادهای انقلابی و دستگاه‌های اجرایی دیگر تفاوت‌های ماهوی، ساختاری و رسالتی داشت و در عین حال که نظام سازمانی آن در نظام سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و پایه‌های فکری و اندیشه‌ای نظام اسلامی نوپا در هم تنیده بود و از اصول اساسی محسوب می‌شد بلکه برای استقرار، استمرار و استیلای این نظامی اسلامی کارکرد آن تأثیر مستقیم و بسزایی داشته و دارد.
بی‌شک تبلور حضور، نقش‌آفرینی، مشارکت، ایثار و عینیت اراده و حمایت‌های بی‌دریغ مردم در حفظ، شکل‌گیری و تثبیت نظام جمهوری اسلامی در شاخص‌ها و آمارهای نهاد انقلابی بنیاد شهید و امور ایثارگران به‌وضوح دیده می‌شود که این نهاد انقلابی- مردمی دارای ساختار سازمانی منحصر به فردی است که در بیش از چهل دهه فعالیت با مدیریت اقتضایی، رسالت‌های متعددی را در نظام اسلامی انجام داده است که البته با سلیقه‌های مدیریتی مدیران آن نیز رابطه مستقیم و معناداری داشته است.
و از سوی دیگر تحولات سیاسی، نظامی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و از همه مهمتر تصمیم‌گیری‌های کلان نظام در ادغام نهادهای ایثارگری نیز در این رویکردهای راهبردی به این نهاد انقلابی تأثیر شگرفی را به همراه داشته است.
ورق زدن تاریخچۀ این نهاد انقلابی با مخاطبان ویژه و منحصر بودن آنکه با واژگان «ولی نعمتان نظام»، «صاحبان نظام»، و «وارثان نظام» نیز بیان می‌شود نشان از آن دارد که هریک از اقشار ایثارگر با ویژگی‌های خاص خود با این گذشت زمان تغییرات زیادی را در همه ابعاد از همه مهمتر [نگاه و تحلیل جدید از مسائل و رویدادها] و نیز [نیازهای ایجاد شده در بستر زمان] داشته‌اند.
با همه این تفاسیر در قالب این یادداشت کوتاه تأکید بر شناسایی مؤلفه‌های الگوی شایستگی سازمانی بنیاد شهید و امور ایثارگران نسل پنجم در دهۀ پنجم خدمت رسانی به خاندان معظم شهدا و ایثارگران است.
۱- انعطاف‌پذیری (flexibility): در سازمانی خدمت دهنده که جنس تولید و خدمت گیرنده همه انسان هستند برنامه‌ریزی بایستی انسان‌محور و مطابق ذائقه‌های مخاطب پایه‌ریزی گردد و به دلیل تغییر سریع ذائقه‌ها برای رسیدن به شاخصی بسیار مهم، افزایش رضایت‌مندی در مخاطبان بنیاد که کارکنان و خانواده‌های معظم شهدا و ایثارگران هستند بایستی به مؤلفه انعطاف‌پذیری توجه ویژه‌ای صورت گیرد. خدمات‌رسانی ناب، آینده‌پژوهی مستمر، برنامه‌ریزی اقتضایی، انعطاف‌پذیری درون‌سازمانی و برون‌سازمانی‌ و مدیریت دانش و تجربه سازمانی از مؤلفه‌های فرعی این الگو می‌باشند.
۲- مردم داری (public relations): حسن خلق، آسان گرفتن به مردم، تواضع، گشاده‌رویی، خشنود کردن و ساده زیستی مؤلفه‌های فرعی الگو هستند که در ارتباطات انسانی همه سازمان‌ها ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است و در بنیاد شهید و امور ایثارگران به دلیل نوع فعالیت و خدمت‌رسانی انسان به انسان ضرورت توجه به شاخص‌های بهبود ارتباطات و مهارت‌های ارتباطی انسانی در کسب رضایت نقش اساسی دارد.
۳- نظام پاسخگویی (responsibility): ساختمان‌های شیشه‌ای تعبیری است که برای سازمان‌هایی که شفاف‌سازی فرآیندهای اداری داشته‌اند و در امر تسریع و تسهیل‌گری ارائه خدمت توفیقاتی داشته‌اند استفاده می‌گردد که بنیاد نیز با توجه به شکل‌گیری طبقه مخاطب فعال در نظام اجتماعی کشور هم در عرصه افکار عمومی و هم مخاطبان خاص خود (مسئولان نظام، جامعه ایثارگری کشور و کارکنان) بایستی در زمینه بهبود مستمر نظام پاسخگویی تحول اساسی را ایجاد نماید.
ساختار سازمانی منطبق به رسالت‌ها، ایجاد سازمان الکترونیک، توانمندسازی و توسعه شاخص یادگیری سازمانی، یکپارچه‌سازی سیستم‌ها و بانک‌های اطلاعاتی، فرهنگ نوآورانه، چابک سازی سازمانی و افزایش بهره‌وری سازمانی از مؤلفه‌های فرعی این الگو است.
در نهایت بنیاد شهید و امور ایثارگران نسل پنجم با بلوغ سازمانی به دست آمده بایستی خوب کار کردن (کارآیی) و کار خوب کردن (اثربخشی) را در قالب یک نظام بهره‌وری سازمانی پایه‌ریزی نماید که اساس و بن مایه این تفکر سازمانی انسان‌محور و مدیریت نوین انسان پایه باشد.
امید است سال جدید با رویکرد و تدابیر داهیانه مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی) به‌ویژه در زمینه اعلان «جهاد تبیین» در بیان و نشر ارزش‌های نظام جمهوری اسلامی به‌ویژه تاریخ پرحماسه، فداکاری و روحیۀ ایثارگری خاندان معظم شهدا و ایثارگران به نسل‌های سوم، چهارم و پنجم انقلاب اسلامی و تبیین ارادۀ سترگ مردان راستین و شیرزنان این مرز و بوم و مفاهیم شهادت و اندیشه‌های شهدای عزیز بتوانیم در نظام تحول سازمانی بنیاد شهید و امور ایثارگران بستر کسب رضایت خانواده‌های معظم شهدا و ایثارگران و نیز همۀ مخاطبان این نهاد انقلابی که قبلاً اشاره شد فراهم شود. ان‌شاءالله